perjantai 17. helmikuuta 2017

Värikästä värjäystä

Keravan opisto järjesti kurssin Värikästä värjäystä opettajana Sini Riesen helmikuun alussa.
Oli upeaa päästä mukaan.


Nämä oli inspiraation. Kaikkea ja kaikennäköistä voi saada aikaan.


Värejä oli monta. Värit olivat jauhetta jotka liotettiin veteen tai pienissä määrissä käytettiin ihan sellaisenaan.  Värit joita käytimme oli Jaquard acid dyes sekä Eurolana Dyes.  Värejä ei tietääkseni tällä hetkellä saa Suomesta mutta Isosta-Britanniasta ainakin.  


Langat liotettiin  30 minuuttia etikkavedessä. 1 osa etikkaa ja 3 osaa vettä.


Sitten väri lankoihin. Tässä ripoteltu suoraan jauhetta päälle. Langan pohjaväri ei tässä ollut vitivalkoinen vaan toisessa sininen ja toisessa harmahtava. Myös tummia värejä pystyi uudelleen värjäämään, taittamalla toisella värillä tummuutta.
Myös raitaa ja koko värjäystä tuli kokeiltua sekä kokonaisen kerän värjäämistä ruiskuttamalla. Se oli haastavaa kun yhtään ei tiennyt miten paljon väriä olisi tarvinnut laittaa. 
 

Värin laiton jälkeen langat laitettiin pakaste pussiin ja höyrytettiin puoli tuntia. Mehumaija oli tässä tapauksessa erittäin kätevä.

Tässä kahden päivän tuotokset kurssilaisilta.


Kotiin päästyä levitin värjätyt, märät langat pitkin pituutta saunan lauteille. Saivat kuivua siellä rauhassa seuraavaan päivään.Tässä lopputulos!

4 kommenttia:

  1. Ihania!!! Mitä lankaa värjäsit? Minä olen värjännyt "novitalaisia" reaktiiviväreillä mikrossa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, langat olivat novita, maijaa, regia ja kaikkea siltä väliltä. Kaikki kuitenkin villasekoite lankoja. Nämä värit olivat kevyt happovärejä. Aiemmin lapsen kanssa värjännyt vain kool aid mehujuomajauhe väreillä. Kaikki värjäämäni langat eivät olleet edes yksivärisiä vaan osa oli hyvinkin kirjavia ja värjääminen onnistui hyvin silti.

    VastaaPoista
  3. Hidastavalssia kiitos, niin minustakin

    VastaaPoista